PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galette z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem i miodem. Do jej przygotowania nie potrzebujesz nawet formy do tarty!

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galette z rabarbarem

Ciasto:

200 g mąki
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
30 g cukru pudru
150 g masła (zimnego)
1 szczypta soli
3 łyżki wody (zimnej) lub zimnej maślanki

Nadzienie:

ok. 500 g rabarbaru
ok. 2 - 3 łyżki miodu

Do dekoracji:

ok. 1 - 2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, stopniowo dodając po łyżce wody. Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. 

2

Nadzienie

Rabarbar pokrój na 5 cm kawałki, grubsze łodygi przetnij wzdłuż na pół. Końce poprzycinaj tak, by utworzyć jodełkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Przycięte łodygi rabarbaru poukładaj na cieście, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta owiń dookoła. Rabarbar posmaruj miodem. 

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia się.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galette z rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 582 kJ
139 kcal
971 kJ
232 kcal
Tłuszcz 7.94 g 13.24 g
Węglowodany 16.64 g 27.73 g
Białko 1.54 g 2.57 g