Galette z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem i miodem. Do jej przygotowania nie potrzebujesz nawet formy do tarty!

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galette z rabarbarem

Ciasto:

200 g mąki
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
30 g cukru pudru
150 g masła (zimnego)
1 szczypta soli
3 łyżki wody (zimnej) lub zimnej maślanki

Nadzienie:

ok. 500 g rabarbaru
ok. 2 - 3 łyżki miodu

Do dekoracji:

ok. 1 - 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć, stopniowo dodając po łyżce wody. Zagniataj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. 

2

Nadzienie

Rabarbar pokrój na 5 cm kawałki, grubsze łodygi przetnij wzdłuż na pół. Końce poprzycinaj tak, by utworzyć jodełkę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na placek o grubości ok. 3 mm. Przycięte łodygi rabarbaru poukładaj na cieście, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta owiń dookoła. Rabarbar posmaruj miodem. 

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia się.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galette z rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 582 kJ
139 kcal
971 kJ
232 kcal
Tłuszcz 7.94 g 13.24 g
Węglowodany 16.64 g 27.73 g
Białko 1.54 g 2.57 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne