PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretki z groszkiem i łososiem  

Wędzony z łosoś z warzywami w galarecie

o 6 porcji

łatwe 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretki z groszkiem i łososiem  

Składniki:

2 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,25 szt. selera
0,5 szt. pora
0,5 szt. cebuli w łupinie
750 ml wody
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
200 g wędzonego łososia na zimno
250 g groszku mrożonego
0,5 pęczki koperku

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Umyj i obierz warzywa na bulion. Do garnka przelej wodę, dodaj przygotowane warzywa, sól i zagotuj. Zmniejsz palnik i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 min, do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu przecedź bulion i odstaw do lekkiego przestudzenia, ewentualnie dopraw do smaku. Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą przez około 5 minut. Namoczone listki odciśnij w dłoni i dodaj do ciepłego bulionu, wymieszaj. Łososia podziel w dłoniach na małe kawałki. Groszek przesyp do sitka, umieść w miseczce i sparz wrzątkiem. Pozostaw na 3 minuty, po czym wyciągnij sito z wody. Groszek podziel na dwie porcje około 70 g i 180 g. Umyj koperek, posiekaj i dodaj do bulionu. Łososia i 70 g groszku rozłóż równomierne w 6 miseczkach i zalej bulionem. Odstaw do lodówki na około godzinę. Pozostałą część groszku przesyp do wysokiego naczynia i zblenduj blenderem. Pulpę z groszku przełóż na sito i dokładnie przetrzyj pozbywając się skórek. Przetarty groszek przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj galaretki. Odstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretki z groszkiem i łososiem  

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 481kJ
115kcal
176kJ
42kcal
Tłuszcz 3.09g 1.14g
Węglowodany 13.59g 5.01g
Białko 12.77g 4.71g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!