PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretki z groszkiem i łososiem  

Wędzony z łosoś z warzywami w galarecie

o 6 porcji

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretki z groszkiem i łososiem  

Składniki:

2 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,25 szt. selera
0,5 szt. pora
0,5 szt. cebuli w łupinie
750 ml wody
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
200 g wędzonego łososia na zimno
250 g groszku mrożonego
0,5 pęczki koperku

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Umyj i obierz warzywa na bulion. Do garnka przelej wodę, dodaj przygotowane warzywa, sól i zagotuj. Zmniejsz palnik i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 min, do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu przecedź bulion i odstaw do lekkiego przestudzenia, ewentualnie dopraw do smaku. Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą przez około 5 minut. Namoczone listki odciśnij w dłoni i dodaj do ciepłego bulionu, wymieszaj. Łososia podziel w dłoniach na małe kawałki. Groszek przesyp do sitka, umieść w miseczce i sparz wrzątkiem. Pozostaw na 3 minuty, po czym wyciągnij sito z wody. Groszek podziel na dwie porcje około 70 g i 180 g. Umyj koperek, posiekaj i dodaj do bulionu. Łososia i 70 g groszku rozłóż równomierne w 6 miseczkach i zalej bulionem. Odstaw do lodówki na około godzinę. Pozostałą część groszku przesyp do wysokiego naczynia i zblenduj blenderem. Pulpę z groszku przełóż na sito i dokładnie przetrzyj pozbywając się skórek. Przetarty groszek przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj galaretki. Odstaw ponownie do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretki z groszkiem i łososiem  

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 481kJ
115kcal
176kJ
42kcal
Tłuszcz 3.09g 1.14g
Węglowodany 13.59g 5.01g
Białko 12.77g 4.71g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt