PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem z kiwi

Przepis na domowy, orzeźwiający dżem z kiwi. Świetnie sprawdzi się do gofrów, naleśników i innych deserów.

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem z kiwi

Składniki:

1200 g kiwi
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera
1,5 łyżki soku z cytryny

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Kiwi obierz ze skórki, usuń białe, twarde części, pokrój w drobną kostkę, odważ 1 kilogram. Owoce przełóż do garnka i wsyp cukier żelujący, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 3 minuty. Łyżką cedzakową zbierz powstałą podczas gotowania pianę. Do dżemu dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Konfiturę nałóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zamknij. Słoiki odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 276 kJ
66 kcal
645 kJ
154 kcal
Tłuszcz 0.15 g 0.35 g
Węglowodany 16.44 g 38.24 g
Białko 0.28 g 0.66 g