PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem z kiwi

Przepis na domowy, orzeźwiający dżem z kiwi. Świetnie sprawdzi się do gofrów, naleśników i innych deserów.

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem z kiwi

Składniki:

1200 g kiwi
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera
1,5 łyżki soku z cytryny

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Kiwi obierz ze skórki, usuń białe, twarde części, pokrój w drobną kostkę, odważ 1 kilogram. Owoce przełóż do garnka i wsyp cukier żelujący, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 3 minuty. Łyżką cedzakową zbierz powstałą podczas gotowania pianę. Do dżemu dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Konfiturę nałóż do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zamknij. Słoiki odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem z kiwi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 276kJ
66kcal
645kJ
154kcal
Tłuszcz 0.15g 0.35g
Węglowodany 16.44g 38.24g
Białko 0.28g 0.66g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej