PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowo-poziomkowy

Niepowtarzalny smak truskawki i poziomki zamknięty w jednym słoiczku

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowo-poziomkowy

Składniki:

850 g truskawek
250 g poziomek
0,5 szt. cytryny
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Truskawki umyj i odszypułkuj, większe pokrój na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości), odważ 750 g i umieść w garnku. Poziomki opłucz i dodaj do truskawek razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodaj cukier żelujący, wymieszaj razem z owocami i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowo-poziomkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 243 kJ
58 kcal
578 kJ
138 kcal
Tłuszcz 0.89 g 2.12 g
Węglowodany 14.46 g 34.42 g
Białko 1.57 g 3.74 g