PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowo-poziomkowy

Niepowtarzalny smak truskawki i poziomki zamknięty w jednym słoiczku

5 słoików (po 200 ml)

łatwe 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowo-poziomkowy

Składniki:

850 g truskawek
250 g poziomek
0,5 szt. cytryny
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Truskawki umyj i odszypułkuj, większe pokrój na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości), odważ 750 g i umieść w garnku. Poziomki opłucz i dodaj do truskawek razem z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodaj cukier żelujący, wymieszaj razem z owocami i zagotuj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowo-poziomkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 243kJ
58kcal
578kJ
138kcal
Tłuszcz 0.89g 2.12g
Węglowodany 14.46g 34.42g
Białko 1.57g 3.74g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej