Flag

Dżem agrestowy

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
20 min
Wyśmienity, kwaskowaty dżem. Idealny do kanapek, naleśników czy ciast.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
900 gagrestu
100 mlwody
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Agrest oczyść z szypułek, dokładnie opłucz i umieść w garnku. Dodaj Żelfix, całość wymieszaj razem i zagotuj. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Usuń zbędną pianę i gotuj jeszcze przez ok. 3 - 5 minut, aż agrest zmięknie. Gotowy dżem przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, napełniając je po sam brzeg. Szczelnie zamknięte odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.