PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Drożdżowe zajączki

Drożdżowe zajączki urozmaicą wiosenne śniadanie

ok. 12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Drożdżowe zajączki

Ciasto:

250 ml mleka
80 g masła
600 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru
0,25 łyżeczki soli
2 szt. jajek

Do smarowania:

1 szt. jajek
6 łyżek wody

Do dekoracji:

1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej. Rozpuść i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj płynne masło i zagniataj do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta.

2

Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

3

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.

4

Każdą większą kulkę połącz z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski (uszy), układaj je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha).

5

Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.

Pieczenie

Blachę z zajączkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Po ostudzeniu udekoruj pisakami, perełkami i Margaretkami Dr.Oetkera.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Drożdżowe zajączki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365kJ
326kcal
1218kJ
291kcal
Tłuszcz 8.58g 7.66g
Węglowodany 54.73g 48.86g
Białko 8.14g 7.27g