PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Drożdżowe zajączki

Drożdżowe zajączki urozmaicą wiosenne śniadanie

o 12 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Drożdżowe zajączki

Ciasto:

250 ml mleka
80 g masła
600 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru
0,25 łyżeczki soli
2 szt. jajek

Do smarowania:

1 szt. jajek
6 łyżek wody

Do dekoracji:

1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej. Rozpuść i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj płynne masło i zagniataj do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta.

2

Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

3

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.

4

Każdą większą kulkę połącz z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski (uszy), układaj je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie, dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha).

5

Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą.

Pieczenie

Blachę z zajączkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 20 - 25 min.

Po ostudzeniu udekoruj pisakami, perełkami i Margaretkami Dr.Oetkera.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Drożdżowe zajączki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1365kJ
326kcal
1218kJ
291kcal
Tłuszcz 8.58g 7.66g
Węglowodany 54.73g 48.86g
Białko 8.14g 7.27g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej