Flag

Domowe ptysie z masą śmietanową i malinami

ok. 25 - 30 sztuk
Trudny
40 min
Chrupiące i pyszne ptysie z owocami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 mlwody
125 gmasła
160 gmąki
4 szt.jajek
1 szczyptasoli
Masa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 gmalin

Zobacz produkty

Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik podgrzej do temperatury 200°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.


Wodę z masłem i solą zagotuj w rondlu. Do gotującej się wody z masłem wsyp jednym ruchem mąkę pszenną. Energicznie mieszaj, by całość się nie przypaliła. Ciasto musi się „zaparzyć". Gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka – zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.


Do ostudzonej masy wbijaj pojedynczo jaja, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciastka nakładaj na papier do pieczenia szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki bądź okrągłą.

2

Pieczenie

Wyciskaj małe porcje ciasta w większych odstępach - ciastka podczas pieczenia urosną.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po upieczeniu wyjmij z pieca i ostudź. Gdy ciastka wystygną przekrój je w poprzek.

3

Masa śmietankowa

500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubij mikserem, pod koniec dodaj zawartość opakowania Masy śmietanowej o smaku śmietankowym Dr. Oetker i delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach. Do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką nałóż masę, napełnij nią spody ciastek i przykryj drugą cześcią.


Podawaj z malinami.