PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Domowe lody na patyku

Wypróbuj nasze pyszne lody z laską wanilii

8 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Domowe lody na patyku

Składniki:

150 g truskawek
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
210 g mleka zagęszczonego, słodzonego (1/2 puszki)

preparation

Przygotowanie

1

Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby otrzymać mus bez pestek.

2

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob ziarenka. Schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj ziarenka wanilii i ubij na sztywno. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewaj mleko skondensowane i delikatnie mieszaj szpatułką do połączenia się składników. Na dno pojemniczków o pojemności 120 ml do lodów rozłóż równomiernie mus truskawkowy, a następnie waniliową masę.

3

Małą łyżeczkę zanurz w każdym pojemniczku i „pociągnij" mus w górę, aby powstały truskawkowe smugi. Lody wstaw do zamrażarki. Po ok. 1 h chłodzenia zanurz w nich patyczki, a następnie pozostaw na ok. 10 - 12 h do całkowitego zamrożenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Domowe lody na patyku

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1139 kJ
272 kcal
1051 kJ
251 kcal
Tłuszcz 21.68 g 20.07 g
Węglowodany 17.81 g 16.49 g
Białko 4.68 g 4.33 g