Flag

Deser wegański z kremem czekoladowym

7 porcji
Średni
60 min
Wegańskie ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi i malinami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Pozostałe ciasto i krem możesz wykorzystać do przygotowania cake popsów lub trufli z rumem. Ciasto pokrusz palcami i wymieszaj z pozostałym kremem lub rozpuszczoną czekoladą (dodaj trochę rumu, jeśli masz ochotę na trufle z rumem), uformuj rękoma niewielkie kulki i schłodź. Do przygotowania cake popsów schłodzone kulki nadziewaj na wysoki patyczek i zamocz w roztopionej czekoladzie. Udekoruj wedle upodobania.
Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy.


Ciasto również możesz przygotować w wersji bezglutenowej zastępując mąkę orkiszową, mąką kokosową lub migdałową. Jednak trzeba pamiętać o dostosowaniu ilości mokrych składników, ponieważ mąka kokosowa jest wilgotniejsza od mąki pszennej. 
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 gorzechów laskowych (mielonych)
50 gkakao
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacynamonu
1 szczyptasoli
120 mlnapoju owsianego
100 gpuree z jabłek
80 mlsyropu klonowego
70 golej kokosowy
Krem
200 gtofu naturalnego
200 gczekolady gorzkiej
150 mlnapoju owsianego
70 mlsyropu klonowego
Do dekoracji
100 gmalin
2 gałązkimelisy

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę o wym. 24 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszaj napój, puree jabłkowe, syrop klonowy i olej kokosowy. Mokre składniki dodaj do suchych i zmiksuj do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

2

Krem

W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zmiksuj blenderem z tofu na gładką masę. Dodaj syrop klonowy i stopniowo wlewaj napój owsiany cały czas blendując. Gotowy krem odstaw do zgęstnienia na ok. 10 minut.  

3

Przekładanie i dekorowanie

Używając okrągłego wykrawacza o śr. 6 cm wykrawaj 12 krążków z ciasta. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na 6 krążków krem, używając okrągłej tylki. Tak przygotowane 6 ciastek przykryj pozostałymi sześcioma krążkami i ponownie wyciśnij krem. Gotowe ciastka ozdób malinami i listkami melisy. 

Porady i wskazówki

  • Pozostałe ciasto i krem możesz wykorzystać do przygotowania cake popsów lub trufli z rumem. Ciasto pokrusz palcami i wymieszaj z pozostałym kremem lub rozpuszczoną czekoladą (dodaj trochę rumu, jeśli masz ochotę na trufle z rumem), uformuj rękoma niewielkie kulki i schłodź. Do przygotowania cake popsów schłodzone kulki nadziewaj na wysoki patyczek i zamocz w roztopionej czekoladzie. Udekoruj wedle upodobania.
    Syrop klonowy możesz zastąpić syropem z agawy.


    Ciasto również możesz przygotować w wersji bezglutenowej zastępując mąkę orkiszową, mąką kokosową lub migdałową. Jednak trzeba pamiętać o dostosowaniu ilości mokrych składników, ponieważ mąka kokosowa jest wilgotniejsza od mąki pszennej.