PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe serce

Czekoladowo-kruchy podarunek prosto z serca

20 sztuk

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe serce

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła miękkiego
1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta i schłodź w lodówce. Ciasto podziel na pół. Pierwszą część rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy do grubości ok. 3 mm. Metalową foremką wycinaj serduszka, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej części serduszek wytnij środki mniejszą foremką w kształcie serduszka.

2

Pieczenie

Piecz na słomkowy kolor.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, wylej cienką warstwę na papier do pieczenia, zastygniętą polewę wycinaj foremkami w kształcie serduszek. Ścinki polewy ponownie rozpuść, wylej cienką warstwę na papier do pieczenia, zastygniętą polewę wycinaj foremkami. Kruche ciastka przekładaj na przemian czekoladowymi sercami, tak aby ciastko z wyciętym serduszkiem było na górze.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe serce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 720kJ
172kcal
1892kJ
452kcal
Tłuszcz 8.88g 23.36g
Węglowodany 20.69g 54.46g
Białko 2.03g 5.34g