Flag

Czekoladowe kulki ze śnieżynkami

ok. 60 sztuk
Łatwy
60 min
Śnieżynki z lukru plastycznego na czekoladowych kulkach z murzynka
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki czekoladowej Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
100 mlmleka
100 gdżemu wiśniowego
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
250 glukru plastycznego białego

Zobacz produkty

Picture - Babki czekoladowej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Keksówkę (dł. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Miksuj mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Gotową masę przełóż do formy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po 10 min. po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Formowanie kulek

Wystudzone ciasto pokrusz i zagnieć z dżemem. Z masy zrób kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je rozpuszczonej polewie, a następnie w czekoladowej posypce.

4

Dekorowanie

Biały lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 3 - 4 mm i małą foremką do ciasteczek wytnij śnieżynki lub gwiazdki. Poukładaj na czekoladowych kuleczkach lekko dociskając.