PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe Mascarpone z wiśniami

Delikatne, kremowe ciasto w czekoladowej wersji z wiśniami

o 12 - 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe Mascarpone z wiśniami

Ciasto:

150 g herbatników
30 g kakao
100 g masła (rozpuszczonego)

Masa:

600 g kompotu wiśniowego (wiśnie z syropem)
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
50 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
30 g kakao
50 ml wody (zimnej)
100 ml wody (wrzącej)
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera

Glazura owocowa:

160 ml kompotu wiśniowego
2 listki Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Wiśnie odsącz na sitku, syrop pozostaw do glazury.

Schłodzoną śmietankę 30% tł., cukier puder i serek mascarpone ubij razem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując.

Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozprowadziły. Gotową masę przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj, wstaw do lodówki na czas przygotowania glazury.

3

Glazura wiśniowa

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Syrop wiśniowy podgrzej, aby się zagotował, zdejmij z palnika i dodaj namoczone listki żelatyny. Dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Całość dobrze wystudź, a następnie wylej równomiernie na ciasto. Odstaw do lodówki na minium 2 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe Mascarpone z wiśniami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1511kJ
361kcal
1013kJ
242kcal
Tłuszcz 25.95g 17.41g
Węglowodany 28.43g 19.08g
Białko 4.24g 2.85g