Flag

Czekoladowe Mascarpone z wiśniami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Delikatne, kremowe ciasto w czekoladowej wersji z wiśniami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
Porady i wskazówki
Zamiast serka mascarpone do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 350 g jogurtu naturalnego.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gherbatników
30 gkakao
100 gmasła (rozpuszczonego)
Masa
600 gkompotu wiśniowego (wiśnie z syropem)
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
50 gcukru pudru
250 gserka mascarpone
30 gkakao
50 mlwody (zimnej)
100 mlwody (wrzącej)
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Glazura owocowa
160 mlkompotu wiśniowego
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Ciasto na spód

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka włóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Przełóż do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Masa mascarpone

Wiśnie odsącz na sitku, syrop pozostaw do glazury.


Schłodzoną śmietankę 30% tł., cukier puder i serek mascarpone ubij razem na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji.


Do oddzielnego naczynia wlej 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku. Wsyp zawartość opakowania z żelatyną-fix deserową i krótko zmiksuj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowany mix wlej powoli do masy śmietankowo-serowej, cały czas miksując.


Na koniec dodaj wiśnie i wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozprowadziły. Gotową masę przełóż do tortownicy na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj, wstaw do lodówki na czas przygotowania glazury.

3

Glazura wiśniowa

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 - 7 minut. Syrop wiśniowy podgrzej, aby się zagotował, zdejmij z palnika i dodaj namoczone listki żelatyny. Dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Całość dobrze wystudź, a następnie wylej równomiernie na ciasto. Odstaw do lodówki na minium 2 h.

Porady i wskazówki

  • Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
  • Zamiast serka mascarpone do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 350 g jogurtu naturalnego.