PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe ciasto Baby Jagi

Czekoladowe ciasto XXL z Babą Jagą z lukru plastycznego na miotle z paluszków

o 16 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe ciasto Baby Jagi

Ciasto:

1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
200 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
4 szt. jajek
200 ml wody

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
3 - 5 szt. paluszków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyłóż równomiernie na blasze.

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

3

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kapieli wodnej i udekoruj ciasto zosatwiając 2-3 łyżeczki polewy na przymocowanie elementów dekoracyjnych. Po zastygnięciu polewy na cieście ostrym nożem natnij linie, tak aby powstało 16 prostokątów (6,5 x 9 cm). Połowę oprósz cukrem pudrem przy pomocy szablonu wykonaj wzór kotka.

4

20 g lukru plastycznego odłóż na buzie czarownic, pozostałą cześć zabarw na różowo dodając kilka kropel barwnika czerwonego. Białą i różową masę rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem. Z białej masy wytnij 8 twarzy czarownic, a z różowego lukru wytnij 8 trojkącików i 8 paseczków (na kapelusze) i 8 płaszczy. Czarownice przyczep do ciasta razem z połówką paluszka za pomocą pozostałej polewy (jesli polewa zastygła rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej).

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe ciasto Baby Jagi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1587kJ
379kcal
1524kJ
364kcal
Tłuszcz 17.78g 17.10g
Węglowodany 51.17g 49.20g
Białko 3.27g 3.14g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!