PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe ciasto Baby Jagi

Czekoladowe ciasto XXL z Babą Jagą z lukru plastycznego na miotle z paluszków

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe ciasto Baby Jagi

Ciasto:

1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
200 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
4 szt. jajek
200 ml wody

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
100 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
3 - 5 szt. paluszków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Głębszą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyłóż równomiernie na blasze.

2

Pieczenie

Wstaw do podgrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

3

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kapieli wodnej i udekoruj ciasto zosatwiając 2-3 łyżeczki polewy na przymocowanie elementów dekoracyjnych. Po zastygnięciu polewy na cieście ostrym nożem natnij linie, tak aby powstało 16 prostokątów (6,5 x 9 cm). Połowę oprósz cukrem pudrem przy pomocy szablonu wykonaj wzór kotka.

4

20 g lukru plastycznego odłóż na buzie czarownic, pozostałą cześć zabarw na różowo dodając kilka kropel barwnika czerwonego. Białą i różową masę rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem. Z białej masy wytnij 8 twarzy czarownic, a z różowego lukru wytnij 8 trojkącików i 8 paseczków (na kapelusze) i 8 płaszczy. Czarownice przyczep do ciasta razem z połówką paluszka za pomocą pozostałej polewy (jesli polewa zastygła rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej).

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe ciasto Baby Jagi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1587kJ
379kcal
1524kJ
364kcal
Tłuszcz 17.78g 17.10g
Węglowodany 51.17g 49.20g
Białko 3.27g 3.14g