PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe bezy z gruszkami i sosem toffi

Słodka przyjemność

o 4 porcje

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe bezy z gruszkami i sosem toffi

Bezy:

2 szt. białka
1 szczypta soli
120 g cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

0,5 puszki gruszek w syropie
250 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak. Sosu toffi Dr. Oetkera
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Masa na bezy powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec przesiać do masy z białek kakao i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Z gotowego ciasta uformować na wcześniej przygotowanej blaszce 8 bez o średnicy ok. 8 cm.

2

Pieczenie

Bezy wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  130 °C

Piekarnik elektryczny:  130 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Bezy po upieczeniu muszą być z wierzchu i od spodu suche. Następnie wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

3

Masa śmietankowa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix.

4

Dekorowanie

Na talerzyki deserowe nałożyć po jednej bezie. Na bezy nałożyć połowę śmietany (można to zrobić rękawem cukierniczym lub łyżką) i część gruszek pokrojonych w plasterki. Owoce przykryć drugą bezą, nałożyć resztę śmietany i owoców. Całość polać sosem toffi i ozdobić listami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe bezy z gruszkami i sosem toffi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2278kJ
544kcal
1009kJ
241kcal
Tłuszcz 21.33g 9.44g
Węglowodany 83.11g 36.77g
Białko 5.05g 2.23g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt