PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe babeczki na Walentynki

Czekoladowe babeczki z konfiturą, czekoladowym kremem i dekoracją. Przygotowane samodzielnie ażurowe serduszka z pewnością zaskoczą Waszą drugą połowę :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe babeczki na Walentynki

Ażurowe serduszka:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
ok. 2 - 2,5 łyżeczki wody
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
125 ml oleju
50 ml mleka

Krem czekoladowy:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Ażurowe serduszka

Lukier domowy wsyp do miseczki, dodaj ok. 2-2,5 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2-3 minuty (możesz użyć też miksera ustawiając go na najniższe obroty). Następnie dodaj odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania pożądanego koloru. Gotowy lukier przełóż do woreczka z niewielką, okrągłą końcówką i na papierze do pieczenia narysuj serduszka, a wewnątrz nich „esy-floresy”, tak żeby się ze sobą stykały. Całość odłóż do wyschnięcia na kilka godzin lub najlepiej na noc.

2

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i mleko. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

4

Krem czekoladowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem Kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj nim babeczki.

Gotowe babeczki wstawiłam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed samym podaniem każdą babeczkę oprószyłam perełkami i udekoruj ażurowym serduszkiem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe babeczki na Walentynki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1704 kJ
407 kcal
1419 kJ
339 kcal
Tłuszcz 21.68 g 18.07 g
Węglowodany 47.58 g 39.65 g
Białko 5.14 g 4.28 g