PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowe babeczki na Walentynki

Czekoladowe babeczki z konfiturą, czekoladowym kremem i dekoracją. Przygotowane samodzielnie ażurowe serduszka z pewnością zaskoczą Waszą drugą połowę :)

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowe babeczki na Walentynki

Ażurowe serduszka:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
o 2 - 2,5 łyżeczki wody
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Babeczki:

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
125 ml oleju
50 ml mleka

Krem czekoladowy:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Ażurowe serduszka

Lukier domowy wsyp do miseczki, dodaj ok. 2-2,5 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2-3 minuty (możesz użyć też miksera ustawiając go na najniższe obroty). Następnie dodaj odrobinę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania pożądanego koloru. Gotowy lukier przełóż do woreczka z niewielką, okrągłą końcówką i na papierze do pieczenia narysuj serduszka, a wewnątrz nich „esy-floresy”, tak żeby się ze sobą stykały. Całość odłóż do wyschnięcia na kilka godzin lub najlepiej na noc.

2

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i mleko. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  175 °C

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

4

Krem czekoladowy

Do wysokiego naczynia wlej schłodzone mleko. Zawartość torebki wsyp do mleka i miksuj całość - najpierw na niskich, a po chwili na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj je do ubitego z mlekiem Kremu. Połącz całość miksując przez ok. 2 minuty. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj nim babeczki.

Gotowe babeczki wstawiłam do lodówki, aby krem się schłodził. Przed samym podaniem każdą babeczkę oprószyłam perełkami i udekoruj ażurowym serduszkiem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowe babeczki na Walentynki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1704kJ
407kcal
1419kJ
339kcal
Tłuszcz 21.68g 18.07g
Węglowodany 47.58g 39.65g
Białko 5.14g 4.28g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej