Flag

Babka czekoladowa z czarnym kakao

10 porcji
Średni
40 min
Pyszne, czekoladowe ciasto z czarnym kakao
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 mlwody
200 gmasła
200 gcukru
25 gkakao
25 gczarnego kakao
1 łyżeczkaCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt.białka
200 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 szt.żółtek
Polewa
50 gmasła
60 gcukru pudru
30 mlmleka
10 gczarnego kakao
5 gkakao

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Keksówkę o dł. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem, kakao ciemnym, kakao czarnym oraz z cukrem z wanilią. Całość podgrzewaj do dokładnego wymieszania składników. Odstaw do przestudzenia. Ubij białka, a mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Gdy masa kakaowa trochę się przestudzi, dodaj do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj. Kolejno dodawaj żółtka, delikatnie mieszając masę. Ubite białka wmieszaj do ciasta za pomocą szpatuły, a następnie przełóż ciasto do keksówki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

3

Polewa

W garnku rozpuść masło z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko oraz kakao czarne i ciemne, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 minuty, do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewę rozprowadź na schłodzonym cieście.

Porady i wskazówki