PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czarny murzynek

Murzynek z czarnym kakao

10 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Czarny murzynek

Ciasto:

150 ml wody
200 g masła
200 g cukru
25 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
25 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt. białka
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 szt. żółtek

Polewa:

50 g masła
60 g cukru pudru
30 ml mleka
10 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
5 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Keksówkę o dł. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem, kakao ciemnym, kakao czarnym oraz z cukrem z wanilią. Całość podgrzewaj do dokładnego wymieszania składników. Odstaw do przestudzenia. Ubij białka, a mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Gdy masa kakaowa trochę się przestudzi, dodaj do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj. Kolejno dodawaj żółtka, delikatnie mieszając masę. Ubite białka wmieszaj do ciasta za pomocą szpatuły, a następnie przełóż ciasto do keksówki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 min.

Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

3

Polewa

W garnku rozpuść masło z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko oraz kakao czarne i ciemne, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 minuty, do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewę rozprowadź na schłodzonym cieście.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czarny murzynek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1733kJ
414kcal
1457kJ
348kcal
Tłuszcz 24.01g 20.18g
Węglowodany 42.40g 35.63g
Białko 6.64g 5.58g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

 MISS CUPCAKE

Lato z Miss Cupcake

Wyczaruj urocze letnie kreacje.