do przepisu Czarny murzynek
150 ml | wody |
200 g | masła |
200 g | cukru |
25 g | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
25 g | Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera |
1 łyżeczka | Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera |
4 szt. | białka |
200 g | mąki |
2 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
4 szt. | żółtek |
50 g | masła |
60 g | cukru pudru |
30 ml | mleka |
10 g | Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera |
5 g | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
Keksówkę o dł. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem, kakao ciemnym, kakao czarnym oraz z cukrem z wanilią. Całość podgrzewaj do dokładnego wymieszania składników. Odstaw do przestudzenia. Ubij białka, a mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Gdy masa kakaowa trochę się przestudzi, dodaj do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj. Kolejno dodawaj żółtka, delikatnie mieszając masę. Ubite białka wmieszaj do ciasta za pomocą szpatuły, a następnie przełóż ciasto do keksówki.
Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 55 min.
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
W garnku rozpuść masło z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko oraz kakao czarne i ciemne, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 minuty, do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewę rozprowadź na schłodzonym cieście.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1733kJ 414kcal |
1457kJ 348kcal |
Tłuszcz | 24.01g | 20.18g |
Węglowodany | 42.40g | 35.63g |
Białko | 6.64g | 5.58g |