PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czarny murzynek

Murzynek z czarnym kakao

10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czarny murzynek

Ciasto:

150 ml wody
200 g masła
200 g cukru
25 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
25 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
4 szt. białka
200 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 szt. żółtek

Polewa:

50 g masła
60 g cukru pudru
30 ml mleka
10 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
5 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Keksówkę o dł. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W garnku podgrzej wodę z masłem, cukrem, kakao ciemnym, kakao czarnym oraz z cukrem z wanilią. Całość podgrzewaj do dokładnego wymieszania składników. Odstaw do przestudzenia. Ubij białka, a mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej. Gdy masa kakaowa trochę się przestudzi, dodaj do niej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wymieszaj. Kolejno dodawaj żółtka, delikatnie mieszając masę. Ubite białka wmieszaj do ciasta za pomocą szpatuły, a następnie przełóż ciasto do keksówki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 min.

Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

3

Polewa

W garnku rozpuść masło z cukrem pudrem. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko oraz kakao czarne i ciemne, a następnie ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 minuty, do lekkiego zgęstnienia. Otrzymaną polewę rozprowadź na schłodzonym cieście.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czarny murzynek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1733kJ
414kcal
1457kJ
348kcal
Tłuszcz 24.01g 20.18g
Węglowodany 42.40g 35.63g
Białko 6.64g 5.58g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej