PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cytrynowy sernik New York

Pyszny sernik pieczony w kąpieli wodnej na spodzie z herbatników

12 porcji

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cytrynowy sernik New York

Spód:

150 g herbatników
75 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
240 g cukru
3 łyżki mąki
1 opak. Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 g kwaśnej śmietany 18% tł.

Polewa:

200 g kwaśnej śmietany 18% tł.
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Herbatniki drobno pokrusz i połącz z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż spód tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

2

Masa serowa

Składniki na masę serową przełóż do miski i dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Masę przelej do formy ze schłodzonym spodem i wstaw do piekarnika.

3

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Po tym czasie zmniejsz temp.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

4

Polewa

Śmietanę oraz przesiany cukier puder zmiksuj do połączenia się składników i polej nią upieczony sernik. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cytrynowy sernik New York

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1549kJ
370kcal
862kJ
206kcal
Tłuszcz 14.92g 8.29g
Węglowodany 37.53g 20.85g
Białko 21.16g 11.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej