PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cytrynowy sernik New York

Pyszny sernik pieczony w kąpieli wodnej na spodzie z herbatników

12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Cytrynowy sernik New York

Spód:

150 g herbatników
75 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
240 g cukru
3 łyżki mąki
1 opak. Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 g kwaśnej śmietany 18% tł.

Polewa:

200 g kwaśnej śmietany 18% tł.
1 łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Herbatniki drobno pokrusz i połącz z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkową masą wyłóż spód tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 15 minut.

2

Masa serowa

Składniki na masę serową przełóż do miski i dokładnie wymieszaj do momentu połączenia się składników. Masę przelej do formy ze schłodzonym spodem i wstaw do piekarnika.

3

Pieczenie

Na spodzie piekarnika ustaw głęboką blaszkę z wyposażenie piekarnika i wypełnij ją dzbankiem wrzącej wody. Poziom nad blaszką z wodą ustaw formę z ciastem.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Po tym czasie zmniejsz temp.

Piekarnik gazowy:  110 °C

Piekarnik elektryczny:  110 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 90 min.

Upieczony sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

4

Polewa

Śmietanę oraz przesiany cukier puder zmiksuj do połączenia się składników i polej nią upieczony sernik. Wstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cytrynowy sernik New York

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1549kJ
370kcal
862kJ
206kcal
Tłuszcz 14.92g 8.29g
Węglowodany 37.53g 20.85g
Białko 21.16g 11.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt