PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cytrynowa pianka z czekoladą

Lekkie, piankowe ciasto z czekoladową polewą

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cytrynowa pianka z czekoladą

Masa sernikowa:

600 ml wody
2 opak. Galaretki krystalicznej smak cytrynowy Dr. Oetkera
65 - 70 g biszkoptów
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Polewa:

100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Masa sernikowa

Zagotuj wodę i odmierz 600 ml wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż biszkopty, układając je obok siebie. Do drugiego naczynia przelej schłodzoną śmietankę i ubij ją mikserem do uzyskania sztywnej i puszystej konsystencji. Ciągle mieszając, wlewaj tężejącą galaretkę ( ważne, aby galaretka nie była zbyt płynna, ani za gęsta. Powinna być na tyle płynna, żeby można było ją swobodnie wlewać do śmietanki). Masę przelej do tortownicy i pozostaw ją do stężenia na około 2 godziny.

2

Polewa

Połamaną czekoladę mleczną i śmietankę umieść w miseczce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladą udekoruj ciasto. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cytrynowa pianka z czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 783 kJ
187 kcal
850 kJ
203 kcal
Tłuszcz 12.62 g 13.72 g
Węglowodany 15.57 g 16.92 g
Białko 1.86 g 2.02 g