PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cynamonowy chlebek z jabłkami

Chlebek w słodkim wydaniu

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cynamonowy chlebek z jabłkami

Ciasto:

60 g masła
400 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
50 g cukru
0,5 łyżeczki soli
2 szt. jajek
140 ml mleka (ciepłego)

Nadzienie:

1 opak. Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
3 łyżki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt. jabłek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać długie pasy o szerokości ok. 5-6 cm. Każdy pas pociąć na paski o długości ok. 10-15 cm. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Na środek każdego paska nakładać łyżeczkę cynamonu wymieszanego z cukrem i cukrem wanilinowym oraz kawałek jabłka.

3

Paski składać na pół i układać pionowo w wyłożonej papierem do pieczenia foremce keksowej o wym. 10 x 25 cm. Można dodatkowo między plastry ciasta wkładać kawałki jabłka. Odstawić do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Formę z chlebkiem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 - 35 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cynamonowy chlebek z jabłkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1026kJ
245kcal
980kJ
234kcal
Tłuszcz 6.60g 6.28g
Węglowodany 41.07g 39.11g
Białko 6.13g 5.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej