PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cynamonowe gwiazdki

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem bezy i cynamonu

o 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cynamonowe gwiazdki

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Masa bezowa:

3 szt. białka
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj foremką gwiazdki. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym cały czas ubijając, na koniec dodaj cynamon. Masę bezową przełóż do papierowej tutki i wyciskaj ją na każde ciasteczko.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cynamonowe gwiazdki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 469kJ
112kcal
1507kJ
360kcal
Tłuszcz 3.10g 10.00g
Węglowodany 19.19g 61.92g
Białko 1.61g 5.20g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej