PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cynamonowe gwiazdki

Pyszne kruche ciasteczka z dodatkiem bezy i cynamonu

ok. 30 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cynamonowe gwiazdki

Ciasto:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Masa bezowa:

3 szt. białka
250 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj foremką gwiazdki. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym cały czas ubijając, na koniec dodaj cynamon. Masę bezową przełóż do papierowej tutki i wyciskaj ją na każde ciasteczko.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cynamonowe gwiazdki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 469 kJ
112 kcal
1507 kJ
360 kcal
Tłuszcz 3.10 g 10.00 g
Węglowodany 19.19 g 61.92 g
Białko 1.61 g 5.20 g