Ciasto twarogowe

Dwuwarstwowe ciasto z twarogiem

ok. 25 - 28 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto twarogowe

Masa:

500 g twarogu (zmielonego)
2 szt. żółtek
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
5 łyżek cukru pudru

Ciasto:

300 g margaryny (miękkiej)
300 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 ml Aromatu rumowego Dr. Oetkera
4 szt. żółtek
6 szt. białka
60 ml mleka
400 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masa: Twaróg połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat rumowy i żółtka wymieszać mikserem, a gdy ciasto będzie puszyste, dodać mleko i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całą masą. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej formy (38 x 24 cm) nałożyć ciasto jasne, na wierzch masę serową, a następnie, na samą górę ciasto ciemne.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

3

Dekorowanie

Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto twarogowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 963 kJ
230 kcal
1235 kJ
295 kcal
Tłuszcz 9.92 g 12.72 g
Węglowodany 28.04 g 35.95 g
Białko 7.24 g 9.28 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne