PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto pomarańczowe z kremem

Soczysty smak pomarańczy

ok. 12 - 14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto pomarańczowe z kremem

Ciasto:

5 szt. jajek
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Do nasączenia:

150 ml soku pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera
400 ml mleka
5 szt. pomarańczy (małych, soczystych)
1 opak. Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawaj ją po trochu do masy jajecznej, miksując mikserem na najniższych obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika (drugi poziom od dołu).

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Upieczone ciasto wystudź, zdejmij papier i nasącz ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 400 ml mleka. Wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 min. Gotowym kremem posmaruj ciasto.

4

Dekorowanie

Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Pomarańcze umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, ułóż na kremie. Z folii aluminiowej zrób rant wokół ciasta. Tężejącą galaretką wylej na pomarańcze. Ciasto odstaw do lodówki do stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto pomarańczowe z kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 913 kJ
218 kcal
452 kJ
108 kcal
Tłuszcz 4.76 g 2.36 g
Węglowodany 38.90 g 19.26 g
Białko 6.48 g 3.21 g