PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto pomarańczowe z kremem

Soczysty smak pomarańczy

o 12 - 14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto pomarańczowe z kremem

Ciasto:

5 szt. jajek
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera

Do nasączenia:

150 ml soku pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

1 opak. Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera
400 ml mleka
5 szt. pomarańczy (małych, soczystych)
1 opak. Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawaj ją po trochu do masy jajecznej, miksując mikserem na najniższych obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika (drugi poziom od dołu).

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 - 35 min.

Upieczone ciasto wystudź, zdejmij papier i nasącz ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 400 ml mleka. Wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 min. Gotowym kremem posmaruj ciasto.

4

Dekorowanie

Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Pomarańcze umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, ułóż na kremie. Z folii aluminiowej zrób rant wokół ciasta. Tężejącą galaretką wylej na pomarańcze. Ciasto odstaw do lodówki do stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto pomarańczowe z kremem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 913kJ
218kcal
452kJ
108kcal
Tłuszcz 4.76g 2.36g
Węglowodany 38.90g 19.26g
Białko 6.48g 3.21g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej