Flag

Ciasto pomarańczowe z kremem

ok. 12 - 14 porcji
Średni
40 min
Soczysty smak pomarańczy z kremem budyniowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
5 szt.jajek
5 łyżekcukru pudru
5 łyżekmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Do nasączenia
150 mlsoku pomarańczowego
3 łyżkicukru pudru
Do dekoracji
1 opak.Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera
400 mlmleka
5 szt.pomarańczy (małych, soczystych)
1 opak.Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku pomarańczowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym żółtku. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawaj ją po trochu do masy jajecznej, miksując mikserem na najniższych obrotach. Blachę o wym. 36 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż ciasto i wyrównaj łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika (drugi poziom od dołu).

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wystudź, zdejmij papier i nasącz ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 400 ml mleka. Wsyp zawartość opakowania kremu i miksuj przez ok. 3 min. Gotowym kremem posmaruj ciasto.

4

Dekorowanie

Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia. Pomarańcze umyj, obierz ze skórki, pokrój na plasterki, ułóż na kremie. Z folii aluminiowej zrób rant wokół ciasta. Tężejącą galaretką wylej na pomarańcze. Ciasto odstaw do lodówki do stężenia.