PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto na maślance z rabarbarem a’la drożdżówka

Lekkie ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką bez drożdży. Skradnie Twoje serce!

14 porcji

średni 70 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto na maślance z rabarbarem a’la drożdżówka

Kruszonka:

80 g mąki
30 g cukru
60 g masła (zimnego)

Ciasto:

250 g rabarbaru
300 ml maślanki (w temp. pokojowej)
3 szt. jajek
120 ml oleju
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
400 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Kruszonka

Mąkę i cukier wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć na kruszonką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.

2

Ciasto

Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Umyj rabarbar i posiekaj go na drobne cząstki. W jednej misce wymieszaj maślankę z jajkami, olejem i ekstraktem waniliowym, a w drugiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj do składników mokrych, składniki suche i wymieszaj trzepaczką lub mikserem tylko do połączenia składników. Masę przełóż do formy i ułóż na cieście pokrojony rabarbar. Na końcu posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.

3

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto na maślance z rabarbarem a’la drożdżówka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1348 kJ
322 kcal
1156 kJ
276 kcal
Tłuszcz 14.22 g 12.16 g
Węglowodany 43.78 g 37.42 g
Białko 6.04 g 5.16 g