PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto na kwaśnej śmietanie z orzechami

Wilgotne ciasto z dodatkiem bakalii.

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto na kwaśnej śmietanie z orzechami

Masa:

75 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
90 g cukru

Ciasto:

250 g margaryny (miękkiej)
250 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
300 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 ml zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany 12 % tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masa: Cukier rozpuścić na patelni, gdy będzie płynny wrzucić orzechy, chwilę zamieszać, odstawić do ostygnięcia. Wałkiem rozkruszyć całość na drobne kawałki.

Ciasto: Margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy i sól wymieszać, a następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem. Mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia dodawać na przemian ze zsiadłym mlekiem. Ucierać do uzyskania pulchnej masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej formy (o średnicy 24 cm). Na wierzch nałożyć część masy orzechowej, wyrównać łyżką.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po 20 minutach pieczenia ciasto posypać resztą masy orzechowej. W ten sposób orzechy nie zapadną się w cieście.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto na kwaśnej śmietanie z orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1453 kJ
347 kcal
1486 kJ
355 kcal
Tłuszcz 17.79 g 18.16 g
Węglowodany 42.53 g 43.40 g
Białko 5.17 g 5.27 g