Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym

Pyszne ciasto z marchewki przełożone budyniem śmietankowym

ok. 10 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym

Krem budyniowy:

2 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 ml mleka
150 ml śmietanki 30% tł.
100 g masła orzechowego bez dodatku soli
60 g cukru lub cukru trzcinowego

Ciasto:

4 szt. jajek
300 g cukru trzcinowego
220 ml oleju
350 g marchwi (startej na średnich oczkach)
350 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
1 szczypta soli
50 g daktyli

Polewa:

150 ml śmietanki 30% tł.
50 g masła orzechowego bez dodatku soli
50 g daktyli

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Krem budyniowy

Budyń rozmieszaj w 250 ml zimnego mleka. Zagotuj 150 ml śmietanki i 250 ml mleka z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i ciągle mieszając, zagotuj. Budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu ciągle miksując, stopniowo dodawaj masło orzechowe. Miksuj, aż masa będzie jednolita.

2

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj olej. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj cynamon, szczyptę soli i pokrojone daktyle. Suche składniki partiami dodawaj do mokrych. Dokładnie wszystko wymieszaj.

3

Pieczenie

Masę przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Pod koniec pieczenia sprawdż za pomocą patyczka do pieczenia, czy ciasto jest już upieczone.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Do blachy, przełóż jeden blat ciasta. Wyłóż na niego krem budyniowy. Przykryj drugą połową ciasta.

4

Polewa

Śmietankę podgrzej z masłem orzechowym. Masę wylej na ciasto. Posyp pokrojonymi daktylami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3207 kJ
766 kcal
1202 kJ
287 kcal
Tłuszcz 43.01 g 16.11 g
Węglowodany 84.87 g 31.79 g
Białko 13.24 g 4.96 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.