Flag

Ciasto jabłkowe z budyniem

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Pyszne, kruche ciasto z jabłkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka
100 gmargaryny
1 szczyptasoli
Obłożenie
350 mlmleka
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
3 łyżkicukru
150 gjogurtu naturalnego 2% tł.
500 gjabłek

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać mikserem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, jajkiem, margaryną i solą. 2/3 ciasta włożyć do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o śr. 24 cm, podnosząc boki na wys. ok. 2 cm. Resztę ciasta schłodzić w lodówce.


Budyń śmietankowy ugotować z cukrem oraz mlekiem, a następnie zmiksować z jogurtem. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, następnie na plasterki. Na ciasto nałożyć jabłka, a następnie masę budyniową. na wierzch rozkruszyć resztę ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto ostudzić.