PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto gwiazdkowe

Pyszne ciasto śmietankowe z dodatkiem wiśni, serka homogenizowanego i galaretki wiśniowej

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto gwiazdkowe

Ciasto:

6 szt. jajek
180 g cukru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
180 g mąki

Masa:

500 g serka homogenizowanego waniliowego
150 g cukru pudru
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
1 słoik kompotu wiśniowego (bez pestek)
1 opak. Galaretki o smaku wiśniowym Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Ciasto wymieszać z przesianą mąką. Blachę o wymiarach ok. 30 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć połowę ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 8 min.

Gorące ciasto wyłożyć na deskę w taki sposób, aby papier do pieczenia znajdował się na wierzchu. Papier posmarować zimną wodą, ostrożnie oderwać. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Miskę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą. Z ciasta wyciąć koło o średnicy 28 cm. Ciasto włożyć do miski, lekko docisnąć, aby przylegało do ścian naczynia. Serki wymieszać z 100 g cukru pudru i sokiem cytrynowym. Wiśnie osączyć. 70 ml syropu wiśniowego podgrzewać z galaretką do rozpuszczenia cały czas mieszając (nie gotować). Syrop wystudzić, połączyć z masą serową i wiśniami.

Nadzienie nałożyć do miski z ciastem, przykryć krążkiem ciasta o średnicy 23 cm wyciętym z drugiego blatu biszkoptowego. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. Z reszty biszkoptu wykroić foremkami 3 różnej wielkości gwiazdki. Pozostałe ciasto pokroić w małe kostki.

Schłodzoną śmietankę ubić ze Śmietan-fixem wymieszanym z 2 łyżkami cukru pudru (2 łyżki ubitej śmietany odłożyć). Ciasto wyłożyć na talerz odwracając miskę do góry dnem, zdjąć folię.

3

Dekorowanie

Kopułę posmarować ubitą śmietaną, obłożyć kostkami biszkoptowymi. Gwiazdki ułożyć na wierzchu ciasta sklejając je odłożoną ubitą śmietaną. Ciasto udekorować perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto gwiazdkowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2366 kJ
565 kcal
829 kJ
198 kcal
Tłuszcz 19.11 g 6.68 g
Węglowodany 82.93 g 29.00 g
Białko 15.62 g 5.46 g