PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Dżungla

Ciasto czekoladowe z kremem, udekorowane babeczkami i posypką

ok. 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Dżungla

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 ml wody

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
8 szt. biszkoptów (małych i okrągłych)
8 szt. pianek Marshmallows (małych)
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Nocnego Nieba Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 25 x 25 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przygotuj 4 foremki do wypieku babeczek. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min. Następnie przy pomocy łyżki napełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Pozostałą część ciasta przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto i babeczki wstaw do piekarnika. Babeczki wyjmij po 25 minutach i odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.

4

Dekorowanie

Opakowanie polewy deserowej rozpuść w kapieli wodnej. Odetnij róg saszetki. Na papier do pieczenia wylej 4 zakręcone z jedniej strony ogonki małpek (nie mogą być zbyt cienkie, aby przy mocowaniu się nie uszkodziły). Ogonki powinny mieć kształt litery S, mocno zakręconej z jednej strony. Odstaw do lodówki do zastygnięcia.

4 biszkopty delikatnie przekrój na pół - powstaną z nich uszy małpek. Na 4 pozostałych biszkoptach polewą przy pomocy wykałaczki narysuj dwie kropki: nosek i buzia małpki. Pianki spłaszcz w palcach i polewą wykonaj na nich kropki by powstały oczy małpki. Odstaw do wystudzenia.

Wierzch ciasta i wierzch babeczek posmaruj dużą ilością kremu. Babeczki posyp posypką, by stworzyć podstawy mordkom małpek. Na dużym cieście wyznacz nożem falę, część ciasta wysyp niebieską posypką, by powstało "morze". Następnie kuleczkami w innym kolorze wzdłuż "morza" wysyp pas "piasku na plaży" zostawiając w narożniku miejsca na "zieleń". Na babeczkach przy pomocy polewy deserowej zamocuj mordkę małpki, uszy i oczy, z boku babeczki włóż ogonek. 2 małpki ułóż bokiem na cieście w miejscu gdzie znajduje się zielona posypka, 2 pozostałe ustaw obok ciasta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Dżungla

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1725 kJ
412 kcal
1327 kJ
317 kcal
Tłuszcz 17.60 g 13.54 g
Węglowodany 58.62 g 45.09 g
Białko 4.62 g 3.55 g