Flag

Ciasto Dżungla

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto czekoladowe z kremem, udekorowane babeczkami i posypką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła
1 opak.Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt.jajek
200 mlwody
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
8 szt.biszkoptów (małych i okrągłych)
8 szt.pianek Marshmallows (małych)
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 25 x 25 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przygotuj 4 foremki do wypieku babeczek. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min. Następnie przy pomocy łyżki napełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Pozostałą część ciasta przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto i babeczki wstaw do piekarnika. Babeczki wyjmij po 25 minutach i odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.

4

Dekorowanie

Opakowanie polewy deserowej rozpuść w kapieli wodnej. Odetnij róg saszetki. Na papier do pieczenia wylej 4 zakręcone z jedniej strony ogonki małpek (nie mogą być zbyt cienkie, aby przy mocowaniu się nie uszkodziły). Ogonki powinny mieć kształt litery S, mocno zakręconej z jednej strony. Odstaw do lodówki do zastygnięcia.


4 biszkopty delikatnie przekrój na pół - powstaną z nich uszy małpek. Na 4 pozostałych biszkoptach polewą przy pomocy wykałaczki narysuj dwie kropki: nosek i buzia małpki. Pianki spłaszcz w palcach i polewą wykonaj na nich kropki by powstały oczy małpki. Odstaw do wystudzenia.


Wierzch ciasta i wierzch babeczek posmaruj dużą ilością kremu. Babeczki posyp posypką, by stworzyć podstawy mordkom małpek. Na dużym cieście wyznacz nożem falę, część ciasta wysyp niebieską posypką, by powstało "morze". Następnie kuleczkami w innym kolorze wzdłuż "morza" wysyp pas "piasku na plaży" zostawiając w narożniku miejsca na "zieleń". Na babeczkach przy pomocy polewy deserowej zamocuj mordkę małpki, uszy i oczy, z boku babeczki włóż ogonek. 2 małpki ułóż bokiem na cieście w miejscu gdzie znajduje się zielona posypka, 2 pozostałe ustaw obok ciasta.