PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto Dżungla

Ciasto czekoladowe z kremem, udekorowane babeczkami i posypką

o 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto Dżungla

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 ml wody

Krem:

300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
8 szt. biszkoptów (małych i okrągłych)
8 szt. pianek Marshmallows (małych)
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Nocnego Nieba Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Blaszkę o wym. 25 x 25 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Przygotuj 4 foremki do wypieku babeczek. Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min. Następnie przy pomocy łyżki napełnij foremki do babeczek do ¾ ich wysokości. Pozostałą część ciasta przełóż do blaszki.

2

Pieczenie

Ciasto i babeczki wstaw do piekarnika. Babeczki wyjmij po 25 minutach i odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Krem

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebki i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.

4

Dekorowanie

Opakowanie polewy deserowej rozpuść w kapieli wodnej. Odetnij róg saszetki. Na papier do pieczenia wylej 4 zakręcone z jedniej strony ogonki małpek (nie mogą być zbyt cienkie, aby przy mocowaniu się nie uszkodziły). Ogonki powinny mieć kształt litery S, mocno zakręconej z jednej strony. Odstaw do lodówki do zastygnięcia.

4 biszkopty delikatnie przekrój na pół - powstaną z nich uszy małpek. Na 4 pozostałych biszkoptach polewą przy pomocy wykałaczki narysuj dwie kropki: nosek i buzia małpki. Pianki spłaszcz w palcach i polewą wykonaj na nich kropki by powstały oczy małpki. Odstaw do wystudzenia.

Wierzch ciasta i wierzch babeczek posmaruj dużą ilością kremu. Babeczki posyp posypką, by stworzyć podstawy mordkom małpek. Na dużym cieście wyznacz nożem falę, część ciasta wysyp niebieską posypką, by powstało "morze". Następnie kuleczkami w innym kolorze wzdłuż "morza" wysyp pas "piasku na plaży" zostawiając w narożniku miejsca na "zieleń". Na babeczkach przy pomocy polewy deserowej zamocuj mordkę małpki, uszy i oczy, z boku babeczki włóż ogonek. 2 małpki ułóż bokiem na cieście w miejscu gdzie znajduje się zielona posypka, 2 pozostałe ustaw obok ciasta.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto Dżungla

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1725kJ
412kcal
1327kJ
317kcal
Tłuszcz 17.60g 13.54g
Węglowodany 58.62g 45.09g
Białko 4.62g 3.55g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej