PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym i bezą

Wyjątkowe połączenie czekolady i pomarańczy z Włoch. Koniecznie sprawdź przepis na to pyszne ciasto!

o 24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym i bezą

Beza:

5 szt. białka
250 g cukru
1 czubata łyżeczka Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1 łyżka kakao
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Biszkopt:

80 g mąki
35 g mąki ziemniaczanej
6 szt. jajek
170 g cukru
1 szczypta soli
2 łyżki kakao

Krem:

200 g czekolady białej
150 ml śmietanki 30% tł.
2 czubate łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
250 g serka mascarpone

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania bezy

Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową. Pianę ubijaj, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Na koniec ubijania dodaj kakao oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

2

Pieczenie bezy

Masę wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę i wstaw do piekarnika. Po 45 minutach zmniejsz temp. do 90°C i susz w piekarniku jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie bezę odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 45 min.

3

Sposób przygotowania biszkoptu

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i szczyptę soli. Następnie do masy dodaj kolejno po jednym żółtku. Ubitą pianę połącz delikatnie z mąką i kakao.

4

Pieczenie biszkoptu

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

5

Sposób przygotowania kremu

W garnku, na małym ogniu rozpuść czekoladę i śmietankę. Do masy dodaj cukier ze skórką pomarańczową i wymieszaj. Całość schłodź w lodówce ok. 1 h. Do zimnej masy dodaj mascarpone. Masę miksuj na dużych obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przełóż na wystudzony biszkopt.

6

Z bezy ściągnij delikatnie papier do pieczenia i umieść ją na warstwie kremu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym i bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 959kJ
229kcal
1327kJ
317kcal
Tłuszcz 11.02g 15.30g
Węglowodany 27.91g 38.76g
Białko 4.40g 6.11g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej