Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym i bezą

Wyjątkowe połączenie czekolady i pomarańczy z Włoch. Koniecznie sprawdź przepis na to pyszne ciasto!

ok. 24 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym i bezą

Beza:

5 szt. białka
250 g cukru
1 czubata łyżeczka Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Biszkopt:

80 g mąki
35 g mąki ziemniaczanej
6 szt. jajek
170 g cukru
1 szczypta soli
2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Krem:

200 g czekolady białej
150 ml śmietanki 30% tł.
2 czubate łyżeczki Cukru ze skórką pomarańczową z Włoch Dr. Oetkera
250 g serka mascarpone

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania bezy

Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodaj cukier i cukier ze skórką pomarańczową. Pianę ubijaj, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Na koniec ubijania dodaj kakao oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

2

Pieczenie bezy

Masę wyłóż na wcześniej przygotowaną blachę i wstaw do piekarnika. Po 45 minutach zmniejsz temp. do 90°C i susz w piekarniku jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie bezę odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: 45 min.

3

Sposób przygotowania biszkoptu

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej przez sito. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i szczyptę soli. Następnie do masy dodaj kolejno po jednym żółtku. Ubitą pianę połącz delikatnie z mąką i kakao.

4

Pieczenie biszkoptu

Ciasto przelej do blachy i wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 35 min.

5

Sposób przygotowania kremu

W garnku, na małym ogniu rozpuść czekoladę i śmietankę. Do masy dodaj cukier ze skórką pomarańczową i wymieszaj. Całość schłodź w lodówce ok. 1 h. Do zimnej masy dodaj mascarpone. Masę miksuj na dużych obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przełóż na wystudzony biszkopt.

6

Z bezy ściągnij delikatnie papier do pieczenia i umieść ją na warstwie kremu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto czekoladowe z kremem pomarańczowym i bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 963 kJ
230 kcal
1319 kJ
315 kcal
Tłuszcz 11.01 g 15.08 g
Węglowodany 27.60 g 37.82 g
Białko 4.62 g 6.33 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne