PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Czekoladowe ciasto z gruszkami

16 porcji

łatwe 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto:

200 g masła
100 g czekolady deserowej
2 szt. gruszek
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Foremkę do tarty o śr. 26 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto czekoladowe możesz upiec również w blaszce o wym. 25 x 35 cm. Tabliczkę czekolady pokrój na kawałki. Umyj gruszki, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na 8 części. Kiedy masło przestygnie, przelej je do miski, dodaj zawartość opakowania ciasta, jajka i wodę. Wszystko razem miksuj mikserem przez ok. 5 minut, na końcu dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy. Na górze poukładaj kawałki gruszek.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: 60 min.

Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto czekoladowe z gruszkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1306kJ
312kcal
1269kJ
303kcal
Tłuszcz 13.97g 13.56g
Węglowodany 43.73g 42.45g
Białko 3.34g 3.24g