Flag

Ciasto czekoladowe bez cukru

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Wilgotny i puszysty. Dodatek cukru brzozowego sprawia, że jest zdecydowanie mniej kaloryczny.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmasła
1 gksylitolu
125 mlwody
4 łyżkikakao
3 szt.jajek
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
300 gmąki
Polewa
100 gczekolady gorzkiej lub deserowej
40 gmasła
Do dekoracji
100 gmalin
100 gborówek amerykańskich
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę keksówkę 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.


Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj. W rondelku rozpuść masło z ksylitolem, wodą i kakao, odstaw do przestudzenia. Następnie dodawaj na zmianę jajka i suche składniki miksując na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.

2

Pieczenie

Gotową masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy. Wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 40 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Polewa

Masło i czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika aż do rozpuszczenia, delikatnie mieszając aby składniki się połączyły. Odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, a następnie polej murzynka.

4

Dekorowanie

Owoce przebierz i umyj. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Kawałki ciasta udekoruj przygotowaną śmietanką i owocami.