PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto cytrynowe z jagodami

Pyszne ciasto ze skórką cytrynową prosto z Włoch

ok. 16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto cytrynowe z jagodami

Ciasto:

4 szt. jajek
200 g cukru
1 opak. Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
200 ml oleju
100 ml mleka
320 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka mąki (do obtoczenia jagód)
100 g jagód mrożonych

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i ubijaj do uzyskania lśniącej konsystencji. Żółtka utrzyj w osobnej misce z resztą cukru i cukrem ze skórką cytrynową. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej olej, a następnie dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z pozostałym ciastem mikserem na wolnych obrotach. Mrożone jagody obsyp mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Przełóż jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj. Całość przelej do przygotowanej blachy.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

5

Dekorowanie

Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto cytrynowe z jagodami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126 kJ
269 kcal
1482 kJ
354 kcal
Tłuszcz 14.50 g 19.08 g
Węglowodany 30.93 g 40.70 g
Białko 4.31 g 5.67 g