PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto cytrynowe z jagodami

Pyszne ciasto ze skórką cytrynową prosto z Włoch

o 16 porcji

łatwe 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto cytrynowe z jagodami

Ciasto:

4 szt. jajek
200 g cukru
1 opak. Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
200 ml oleju
100 ml mleka
320 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka mąki (do obtoczenia jagód)
100 g jagód mrożonych

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru i ubijaj do uzyskania lśniącej konsystencji. Żółtka utrzyj w osobnej misce z resztą cukru i cukrem ze skórką cytrynową. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej olej, a następnie dodaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką.

3

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z pozostałym ciastem mikserem na wolnych obrotach. Mrożone jagody obsyp mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Przełóż jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj. Całość przelej do przygotowanej blachy.

4

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

5

Dekorowanie

Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto cytrynowe z jagodami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1126kJ
269kcal
1482kJ
354kcal
Tłuszcz 14.50g 19.08g
Węglowodany 30.93g 40.70g
Białko 4.31g 5.67g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!