Flag

Ciasto cebulowe z boczkiem

ok. 9 porcji
Średni
60 min
Ciasto cebulowe z boczkiem dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
350 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
80 gmasła
300 mlmleka (ciepłego)
Obłożenie
1200 gcebuli
3 łyżkioliwy
1 łyżeczkasoli
0,5 łyżeczkicukru
0,5 łyżeczkipieprzu
200 gboczku wędzonego
Sos
2 szt.jajek
1 łyżkaśmietany 18% tł.
1 szczyptasoli

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Masło rozpuść, mleko podhrzej. Płynne składniki dodaj do suchych i zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1h, aby podwoiło swoją objętość.


Posmaruj narożniki blachy z wyposażenia piekarnika masłem i przyklej do niej papier do pieczenia, co ułatwi ci nakładanie ciasta.

2

Obłożenie

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie, dodaj sól, cukier i pieprz, mieszając od czasu do czasu na wolnym ogniu, do momentu, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestudzenia.


Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oddzielniej patelni. Odstaw do przestudzenia.

3

Sos

Jaja zmiksuj ze śmietaną, przypraw do smaku.

4

Formowanie

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na wielkość formy i przełóż na blachę. Posmaruj sosem, zostawiając ok. 1,5 cm nieposmarowanych brzegów. Na ciasto wyłóż cebulę i boczek. Całość odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

5

Pieczenie

Blachę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C