PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka piramidki śliwkowe

Pyszne, śliwkowe piramidki z posypką

ok. 15 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka piramidki śliwkowe

Ciasto:

200 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
50 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
75 g margaryny
1 szt. jajek
1 szczypta soli
6 kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 łyżki powideł śliwkowych
1 opak. Posypki cukrowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, margarynę, jajko, sól, aromat rumowy wymieszać za pomocą miksera, a następnie krótko zagnieść. Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto dość cienko rozwałkować na stolnicy, wycinać radełkiem małe kwadraty w trzech wymiarach: 3 x 3 cm, 2 x 2 cm oraz 1,5 x 1,5 cm.

2

Pieczenie

Ciasteczka uyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec na słomkowy kolor.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.

3

Dekorowanie

Po wystudzeniu posmarować każde ciasteczko odrobiną powideł, złożyć po 3 w piramidkę, posypać posypką cukrową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka piramidki śliwkowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 548 kJ
131 kcal
1528 kJ
365 kcal
Tłuszcz 4.53 g 12.58 g
Węglowodany 20.92 g 58.12 g
Białko 1.94 g 5.40 g