PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka - Malowane serduszka

Piękne serduszka o wyjątkowym smaku

o 30 - 35 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka - Malowane serduszka

Ciasto:

200 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
200 g cukru pudru
360 g mąki
1 szt. jajek
1 szt. żółtek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką. Następnie wyciąć ciasteczka za pomocą foremek lub własnoręcznie wykonanego z kartonu szablonu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika. Serduszka piec na jasnozłoty kolor.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 12 - 15 min.

Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.

3

Dekorowanie

Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszać dodając 6 łyżeczek gorącej wody. Następnie do trzech małych miseczek odłożyć po jednej dużej łyżce gotowego lukru. Do każdej porcji dodać osobno po kilka kropel barwnika, aby uzyskać pożądany kolor: żółty, zielony i różowy. Każdy kolor lukru przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.

Aby uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia po aplikacji kolorowego lukru pozostanie gładka, należy zastosować technikę dekorowania lukrem „ na mokro". Po nałożeniu równej warstwy białego lukru od razu należy nakładać kolejne, kolorowe warstwy lukru – ważne jest, aby warstwa bazowa (biała) była jeszcze mokra. Systematycznie z woreczka lub tutki należy ostrożnie wyciskać punktowo kolorowy lukier i wykałaczką rozciągać go w odpowiednim kierunku, nadając kształt płatka, albo listka.

Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że bazowy lukier zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania" będzie niemożliwe. Jeśli zauważymy w czasie dekorowania, że lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka - Malowane serduszka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 569kJ
136kcal
1784kJ
426kcal
Tłuszcz 5.78g 18.05g
Węglowodany 19.62g 61.32g
Białko 1.69g 5.27g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej