PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka - Malowane serduszka

Piękne serduszka o wyjątkowym smaku

ok. 30 - 35 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka - Malowane serduszka

Ciasto:

200 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
200 g cukru pudru
360 g mąki
1 szt. jajek
1 szt. żółtek

Do dekoracji:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką. Następnie wyciąć ciasteczka za pomocą foremek lub własnoręcznie wykonanego z kartonu szablonu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika. Serduszka piec na jasnozłoty kolor.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 12 - 15 min.

Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.

3

Dekorowanie

Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszać dodając 6 łyżeczek gorącej wody. Następnie do trzech małych miseczek odłożyć po jednej dużej łyżce gotowego lukru. Do każdej porcji dodać osobno po kilka kropel barwnika, aby uzyskać pożądany kolor: żółty, zielony i różowy. Każdy kolor lukru przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.

Aby uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia po aplikacji kolorowego lukru pozostanie gładka, należy zastosować technikę dekorowania lukrem „ na mokro". Po nałożeniu równej warstwy białego lukru od razu należy nakładać kolejne, kolorowe warstwy lukru – ważne jest, aby warstwa bazowa (biała) była jeszcze mokra. Systematycznie z woreczka lub tutki należy ostrożnie wyciskać punktowo kolorowy lukier i wykałaczką rozciągać go w odpowiednim kierunku, nadając kształt płatka, albo listka.

Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że bazowy lukier zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania" będzie niemożliwe. Jeśli zauważymy w czasie dekorowania, że lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka - Malowane serduszka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 569 kJ
136 kcal
1784 kJ
426 kcal
Tłuszcz 5.78 g 18.05 g
Węglowodany 19.62 g 61.32 g
Białko 1.69 g 5.27 g