do przepisu Ciasteczka - Malowane serduszka
200 g | masła (zimnego, pokrojonego na kawałki) |
200 g | cukru pudru |
360 g | mąki |
1 szt. | jajek |
1 szt. | żółtek |
2 opak. | Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera |
1 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, lekko podsypując mąką. Następnie wyciąć ciasteczka za pomocą foremek lub własnoręcznie wykonanego z kartonu szablonu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciasteczka.
Blachę wstawić do piekarnika. Serduszka piec na jasnozłoty kolor.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 12 - 15 min.
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.
Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszać dodając 6 łyżeczek gorącej wody. Następnie do trzech małych miseczek odłożyć po jednej dużej łyżce gotowego lukru. Do każdej porcji dodać osobno po kilka kropel barwnika, aby uzyskać pożądany kolor: żółty, zielony i różowy. Każdy kolor lukru przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.
Aby uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia po aplikacji kolorowego lukru pozostanie gładka, należy zastosować technikę dekorowania lukrem „ na mokro". Po nałożeniu równej warstwy białego lukru od razu należy nakładać kolejne, kolorowe warstwy lukru – ważne jest, aby warstwa bazowa (biała) była jeszcze mokra. Systematycznie z woreczka lub tutki należy ostrożnie wyciskać punktowo kolorowy lukier i wykałaczką rozciągać go w odpowiednim kierunku, nadając kształt płatka, albo listka.
Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że bazowy lukier zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania" będzie niemożliwe. Jeśli zauważymy w czasie dekorowania, że lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
569kJ 136kcal |
1784kJ 426kcal |
Tłuszcz | 5.78g | 18.05g |
Węglowodany | 19.62g | 61.32g |
Białko | 1.69g | 5.27g |