
Ciasteczka - Magiczne śnieżynki
Składniki
Przygotowanie:
300 g miodu podgrzewać na wolnym ogniu z 200 g masła stale mieszając. Przestudzić. Dodać 500 g mąki, przyprawę korzenną oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w 3 łyżkach miodu. Ciasto wyrobić, odstawić, mocno schłodzić (optymalnie 2 dni).
Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 3 mm), foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
2 op. Lukru domowego tradycyjnego rozmieszać w miseczce, dodając na 2 opakowania produktu ok. 6 łyżeczek gorącej wody. Na całkowicie wystudzone pierniczki nakładać najpierw równą warstwę lukru, aplikując go łyżeczką lub pędzelkiem – następnie odstawić, aż lukier zastygnie (w czasie lukrowania dobrze jest ułożyć ciasteczka na metalowej kratce, aby nadmiar lukru mógł swobodnie spłynąć). Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, przygotować trzecie opakowanie Lukru dodając 3 łyżeczki gorącej wody. Gotowy lukier przełożyć do pergaminowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wycisnąć na pierniczki fantazyjne wzorki. Zanim druga warstwa lukru zastygnie, na środek każdego ciasteczka ostrożnie położyć perełkę. Udekorowane pierniczki odłożyć do całkowitego zastygnięcia lukru.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki Kopce Kreta z truskawkami

Pierniki Złote Renifery

Tarta jogurtowa z winogronami i glazurą jabłkową

Bezglutenowy sernik królewski

Choinki - ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka - Malowane serduszka
