PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka - Magiczne śnieżynki

Pyszne ciasteczka do zimowej kawy

o 80 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka - Magiczne śnieżynki

Składniki:

300 g miodu
200 g masła
500 g mąki
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

300 g miodu podgrzewać na wolnym ogniu z 200 g masła stale mieszając. Przestudzić. Dodać 500 g mąki, przyprawę korzenną oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w 3 łyżkach miodu. Ciasto wyrobić, odstawić, mocno schłodzić (optymalnie 2 dni).

Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 3 mm), foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 12 min.

3

Dekorowanie

2 op. Lukru domowego tradycyjnego rozmieszać w miseczce, dodając na 2 opakowania produktu ok. 6 łyżeczek gorącej wody. Na całkowicie wystudzone pierniczki nakładać najpierw równą warstwę lukru, aplikując go łyżeczką lub pędzelkiem – następnie odstawić, aż lukier zastygnie (w czasie lukrowania dobrze jest ułożyć ciasteczka na metalowej kratce, aby nadmiar lukru mógł swobodnie spłynąć). Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, przygotować trzecie opakowanie Lukru dodając 3 łyżeczki gorącej wody. Gotowy lukier przełożyć do pergaminowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wycisnąć na pierniczki fantazyjne wzorki. Zanim druga warstwa lukru zastygnie, na środek każdego ciasteczka ostrożnie położyć perełkę. Udekorowane pierniczki odłożyć do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka - Magiczne śnieżynki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 272kJ
65kcal
1700kJ
406kcal
Tłuszcz 2.13g 13.32g
Węglowodany 10.81g 67.55g
Białko 0.74g 4.64g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!