PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka - Magiczne śnieżynki

Pyszne ciasteczka do zimowej kawy

o 80 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka - Magiczne śnieżynki

Składniki:

300 g miodu
200 g masła
500 g mąki
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

300 g miodu podgrzewać na wolnym ogniu z 200 g masła stale mieszając. Przestudzić. Dodać 500 g mąki, przyprawę korzenną oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w 3 łyżkach miodu. Ciasto wyrobić, odstawić, mocno schłodzić (optymalnie 2 dni).

Ciasto rozwałkować (na grubość ok. 3 mm), foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 12 min.

3

Dekorowanie

2 op. Lukru domowego tradycyjnego rozmieszać w miseczce, dodając na 2 opakowania produktu ok. 6 łyżeczek gorącej wody. Na całkowicie wystudzone pierniczki nakładać najpierw równą warstwę lukru, aplikując go łyżeczką lub pędzelkiem – następnie odstawić, aż lukier zastygnie (w czasie lukrowania dobrze jest ułożyć ciasteczka na metalowej kratce, aby nadmiar lukru mógł swobodnie spłynąć). Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, przygotować trzecie opakowanie Lukru dodając 3 łyżeczki gorącej wody. Gotowy lukier przełożyć do pergaminowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wycisnąć na pierniczki fantazyjne wzorki. Zanim druga warstwa lukru zastygnie, na środek każdego ciasteczka ostrożnie położyć perełkę. Udekorowane pierniczki odłożyć do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka - Magiczne śnieżynki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 272kJ
65kcal
1700kJ
406kcal
Tłuszcz 2.13g 13.32g
Węglowodany 10.81g 67.55g
Białko 0.74g 4.64g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt