PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasteczka Jeże

Kruche ciastka oblane polewą mleczną i okraszone posypką czekoladową skusi się każdy.

ok. 16 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasteczka Jeże

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, zagnieć z masłem i jajkiem do uzyskania gładkiego ciasta. Zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Po schłodzeniu podziel ciasto na 16 porcji. Z każdej z nich uformuj kulkę, a z niej stożek, tworząc kształt łezki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka układaj na blaszce w 3-4 cm odstępach.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

3

Dekorowanie

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek rozpuść polewę mleczną wkładając opakowanie do gorącej wody. Następnie przelej polewę do miseczki i pędzelkiem posmaruj grzbiety ciastek. Polewę, jeszcze przed zastygnięciem, ozdób czekoladową posypką. Na koniec resztę polewy przełożyłam do worka cukierniczego i zrobiłam w nim nieduży otwór. Wyciskając niewielką ilość polewy, wykonaj noski i oczy jeżyków.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasteczka Jeże

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 829 kJ
198 kcal
1796 kJ
429 kcal
Tłuszcz 9.10 g 19.78 g
Węglowodany 25.92 g 56.35 g
Białko 2.84 g 6.17 g