Flag

Ciasteczka Jeże

ok. 16 sztuk
Łatwy
40 min
Kruche ciastka oblane polewą mleczną i okraszone posypką czekoladową skusi się każdy.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, zagnieć z masłem i jajkiem do uzyskania gładkiego ciasta. Zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Po schłodzeniu podziel ciasto na 16 porcji. Z każdej z nich uformuj kulkę, a z niej stożek, tworząc kształt łezki. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka układaj na blaszce w 3-4 cm odstępach.

2

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek rozpuść polewę mleczną wkładając opakowanie do gorącej wody. Następnie przelej polewę do miseczki i pędzelkiem posmaruj grzbiety ciastek. Polewę, jeszcze przed zastygnięciem, ozdób czekoladową posypką. Na koniec resztę polewy przełożyłam do worka cukierniczego i zrobiłam w nim nieduży otwór. Wyciskając niewielką ilość polewy, wykonaj noski i oczy jeżyków.