PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chutney z marchwi i melona

Pyszne połączenie marchwi i melona z dodatkiem wina

ok. 6 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chutney z marchwi i melona

Składniki:

400 g marchwi (obranej)
100 ml wody
2 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
2 łyżki cukru
800 g melona (obranego ze skóry)
50 g selera naciowego (łodygi)
1 łyżeczka Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1 łyżeczka octu winnego
50 ml białego wytrawnego wina

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Umytą marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w drobne wiórki, dodać 100 ml wody i gotować 3 minuty. Odstawić z ognia, wsypać 2 opakowania Żelfixu 2:1, 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszać.

Dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego i melon obrany ze skóry i pokrojony w kostkę.

Gotować przez 3 minuty, na koniec dodać Kwas cytrynowy, ocet i wino.

Gorący chutney nałożyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chutney z marchwi i melona

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 71 kJ
17 kcal
226 kJ
54 kcal
Tłuszcz 0.07 g 0.22 g
Węglowodany 4.02 g 12.56 g
Białko 0.26 g 0.80 g