PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chutney rabarbarowy

Idealny na letnie dni chutney rabarbarowy z nutką imbiru

o 10 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Chutney rabarbarowy

Składniki:

50 g migdałów (płatki)
1000 g rabarbaru
600 ml wody
100 g jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
250 g malin
250 g cebuli czerwonej
100 g rodzynek
150 ml octu winnego lub balsamicznego
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
750 g cukru
1 szczypta soli
0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, maliny przebrać, cebulę obrać i drobno posiekać.

Wszystkie składniki, oprócz przypraw przełożyć do garnka, wlać wodę.Chutney doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i imbirem. Gotować jeszcze 5 min.

Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki. Słoiczki ustawić do góry dnem na 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chutney rabarbarowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 226kJ
54kcal
536kJ
128kcal
Tłuszcz 0.47g 1.13g
Węglowodany 12.62g 30.04g
Białko 0.33g 0.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!