Flag

Chrupiący torcik

ok. 14 - 16 porcji
Trudny
40 min
Torcik z dodatkiem wafli ryżowych, przełożony kremem ze śmietanki i serków homogenizowanych
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gwafli ryżowych (niesolonych)
200 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gcukru
1 szt.jajka
5 - 7 kropliAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
200 gmasła (miękkiego)
Krem
500 mlśmietanki 30% tł.
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
100 gcukru pudru
2 opak.serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g)
Do dekoracji
1 tabliczkaczekolady deserowej (startej)
2 szt.pomarańczy

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wafle ryżowe drobno pokruszyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszone wafle, cukier, jajko, aromat pomarańczowy i miękkie masło. Zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 ciasta rozłożyć równomiernie w tortownicy, ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Upiec pozostałe dwa spody. Papier z ciasta zdejmować ostrożnie, ponieważ ciasto jest kruche.

3

Krem

Śmietankę mocno schłodzić i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać po trochu serki waniliowe mieszając łyżką. Masę podzielić na trzy części.

4

Dekorowanie

Spody przełożyć przygotowanym kremem. Krem wyciskać za pomocą szprycy. Pomarańcze wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem. Ostrym nożem wyciąć białe błonki. Skrórkę pomarańczy zetrzeć drobno na tarce. Wierzch torcika udekorować cząstkami i skórką pomarańczy oraz posypać startą czekoladą.