PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chrupiący torcik

Torcik z dodatkiem wafli ryżowych, przełożony kremem ze śmietanki i serków homogenizowanych

ok. 14 - 16 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chrupiący torcik

Ciasto:

50 g wafli ryżowych (niesolonych)
200 g mąki
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
100 g cukru
1 szt. jajek
5 - 7 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
200 g masła (miękkiego)

Krem:

500 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
2 opak. serka homogenizowanego waniliowego (po 150 g)

Do dekoracji:

1 tabliczka czekolady deserowej (startej)
2 szt. pomarańczy

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wafle ryżowe drobno pokruszyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszone wafle, cukier, jajko, aromat pomarańczowy i miękkie masło. Zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 ciasta rozłożyć równomiernie w tortownicy, ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 200 °C

Piekarnik gazowy: 200 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Upiec pozostałe dwa spody. Papier z ciasta zdejmować ostrożnie, ponieważ ciasto jest kruche.

3

Krem

Śmietankę mocno schłodzić i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodawać po trochu serki waniliowe mieszając łyżką. Masę podzielić na trzy części.

4

Dekorowanie

Spody przełożyć przygotowanym kremem. Krem wyciskać za pomocą szprycy. Pomarańcze wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem. Ostrym nożem wyciąć białe błonki. Skrórkę pomarańczy zetrzeć drobno na tarce. Wierzch torcika udekorować cząstkami i skórką pomarańczy oraz posypać startą czekoladą.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chrupiący torcik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1691 kJ
404 kcal
1151 kJ
275 kcal
Tłuszcz 24.96 g 16.98 g
Węglowodany 39.18 g 26.66 g
Białko 7.06 g 4.80 g