PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Choinka z pierniczków

Pierniczkowa choinka z gwiazdek

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Choinka z pierniczków

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Pisaków cukrowych smak czekolada i karmel Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki (6 wielkości). Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Na pierniczkach rysujemy kropeczki pisakami (czekoladowy i biały) obrysowując kontur gwiazdki. Pierniki układamy jeden na drugim na przemian piernik w białe kropki, piernik w czekoladowe kropki i piernik nieozdobiony. Najlepiej do tego nadaje się gwiazdka w najmniejszym rozmiarze. Pierniczki między sobą możemy połączyć lukrem lub pisakami, aby choinka była stabilna. Wierzch każdego pierniczka smarujemy odrobina lukru lub robimy niewielki wzorek pisakiem, a następnie sklejamy. Z jednego opakowania Pierniczków Dr. Oetkera można zrobić 2 takie choinki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Choinka z pierniczków

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 134 kJ
32 kcal
1679 kJ
401 kcal
Tłuszcz 1.33 g 16.59 g
Węglowodany 4.61 g 57.64 g
Białko 0.41 g 5.10 g