PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chleb ze słonecznikiem

Chrupiący chleb na suszonych drożdżach z dodatkiem ziaren słonecznika

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chleb ze słonecznikiem

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
400 ml wody (ciepłej)
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g ziaren słonecznika

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier i olej. Do ciepłej wody wsyp drożdże i wymieszaj.

2

Następnie wymieszane drożdże wlej do mąki. Całość wymieszaj łyżką, zagarniając ciasto do czasu, aż cała mąka połączy się z ciastem.

3

Wsyp połowę słonecznika i zagnieć ciasto dłonią. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremkę o wym. ok. 10 x 25 cm wysmaruj olejem i obsyp jej wnętrze 3 łyżkami słonecznika, przyciskając je do boków formy.

4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je i przełóż do formy, wyrównując łyżką. Wierzch ciasta natnij nożem wzdłuż na głębokość ok. 2 cm.

5

Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp resztą słonecznika. Formę z ciastem postaw w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia.

Pieczenie

Formę z chlebem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Upieczony chleb wyjmij od razu z formy i połóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chleb ze słonecznikiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 925 kJ
221 kcal
992 kJ
237 kcal
Tłuszcz 6.32 g 6.80 g
Węglowodany 35.50 g 38.18 g
Białko 6.91 g 7.43 g