PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim

Pyszny, domowy chleb z dodatkiem siemienia lnianego i sezamu. Długo zachowuje świeżość!

ok. 10 - 12 porcji

średni 150 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim

Składniki:

150 g mąki żytniej, typ 2000
350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 opak. Zakwasu chlebowego żytniego Dr. Oetkera
400 ml wody (ciepłej)
3 łyżki oleju (1 do wysmarowania formy)
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu białego

Dodatkowo:

1 łyżeczka wody
5 g siemienia lnianego

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, drożdże suszone i zakwas żytni. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.

2

Foremkę o wym. 10 x 30 cm wysmaruj łyżką oleju i wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera dodając 2 łyżki oleju, siemię lniane i biały sezam. Przełóż do foremki, zwilż wierzch ciasta wodą, posyp siemieniem lnianym i białym sezamem. Posyp delikatnie mąką pszenną i natnij delikatnie chleb nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 220 °C

Piekarnik gazowy: 220 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

3

Pieczenie

Następnie zmniejsz temperaturę.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: 30 min.

Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chleb pszenno-żytni na zakwasie żytnim

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 854 kJ
204 kcal
929 kJ
222 kcal
Tłuszcz 5.72 g 6.22 g
Węglowodany 33.85 g 36.79 g
Białko 6.17 g 6.71 g