PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chatka skrzata

Kto się schował w słodkim domku z Kopca Kreta?

o 8 - 10 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Chatka skrzata

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do nasączenia:

100 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
30 g herbatników (6 sztuk)
2 szt. mini herbatników
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera
50 g wiórków kokosowych
1 opak. posypki cukrowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Dekorowanie

Lukier rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odetnij róg opakowania i przełóż lukier do rękawa cukierniczego. Odrobinę lukru odłóż, dodaj barwnik zielony i zostaw do dekoracji domku. Większe herbatniki przetnij przy pomocy noża z piłką, aby się nie kruszyły. Dach i ściany chatki sklej ze sobą za pomocą białego lukru. Zielonym lukrem udekoruj przód chatki. Drzwi i próg przyklej za pomocą białego lukru. Również przy pomocy lukru przyklej serduszka jako dachówki i okno. Do woreczka przesyp wiórki kokosowe, dodaj kilka kropli zielonego barwnika, zamknij woreczek i pocierając go zabarw wiórki. Chatkę skrzata umieść na kopcu, dróżkę zrób z zielonych wiórków, płotek z białych serduszek. Całość udekoruj kolorowymi kwiatkami Wiosenna łąka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chatka skrzata

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2579kJ
616kcal
1038kJ
248kcal
Tłuszcz 34.20g 13.79g
Węglowodany 70.44g 28.40g
Białko 7.61g 3.07g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!