Flag

Cake pops – Żabki

ok. 12 - 15 sztuk
Średni
80 min
Babka cytrynowa z mascarpone i dekoracjami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Inne dodatki
patyczki do szaszłyków

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
100 mlmleka
Masa
125 gserka mascarpone
80 gczekolady białej
50 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.cukierków zielonych

Zobacz produkty

Picture - Babki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Formę keksówkę o dł. 25 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania babki cytrynowej wsyp do miski, dodaj jajka, masło oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Przygotowanie cake pops

Do miski włóż kostki czekolady razem ze śmietanką i ustaw nad parą wodną. Całość powoli rozpuszczaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Mascarpone wymieszaj dokładnie z pokruszonym ciastem. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę. Wszystko wymieszaj, uformuj kulę ciasta, spłaszcz i zawiń w folię, a potem odstaw do schłodzenia w zamrażarce ok. 20 minut. Schłodzone ciasto podziel na równe kawałki formując niewielkie kulki, które ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ponownie odstaw do schłodzenia na ok. 20 minut.

4

Dekorowanie

Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, po czym przelej je do większej miski. Patyczki maczaj w polewie i wbijaj je w schłodzone kulki ciasta. Ponownie wstaw do schłodzenia, aż polewa zastygnie. Miskę z pozostałą polewą ustaw nad parą wodną i rozpuść o ile zrobiła się mocno gęsta bądź zastygła. Następnie zabarw polewę niewielką ilością barwnika. Na koniec schłodzone kulki maczaj w przygotowanej polewie i przyczep po dwa zielone cukierki zanim zastygnie. Pisakami cukrowymi domaluj oczy i usta.