PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cake pops - słodki bukiecik

Ciasto na patyczkach w formie słodkiego bukieciku w trzech odsłonach

o 40 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cake pops - słodki bukiecik

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do masy:

6 łyżek soku pomarańczowego

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

Inne dodatki:

1 opak. patyczków do szaszłyków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź i zdejmij foremki.

3

Dekorowanie

Babeczki pokrusz na małe kawałeczki, dodaj sok i razem zagnieć. Z ciasta ulepi małe kuleczki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będą płynne przelej do miseczek (każdą osobno). Połowę kulek zamocz w białej polewie, natomiast drugą połowę w polewie deserowej. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

4

Wersja z marcepanem

100 g zmielonych migdałów, 100 ml śmietanki 30 % tł., 1 tabliczka białej czekolady (rozpuszczonej), ½ łyżeczki Aromatu migdałowego Dr. Oetkera. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj migdały, śmietankę, rozpuszczoną czekoladę i aromat. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

5

Wersja z kokosem

50 g wiórek kokosowych, 100 ml śmietanki 30 % tł., 3 łyżki ajerkoniaku lub innego likieru. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj wiórki kokosowe, śmietankę i alkohol. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cake pops - słodki bukiecik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 368kJ
88kcal
1763kJ
421kcal
Tłuszcz 5.07g 24.13g
Węglowodany 9.64g 45.89g
Białko 1.00g 4.77g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej