PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cake pops - słodki bukiecik

Ciasto na patyczkach w formie słodkiego bukieciku w trzech odsłonach

ok. 40 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cake pops - słodki bukiecik

Ciasto:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do masy:

6 łyżek soku pomarańczowego

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

Inne dodatki:

1 opak. patyczków do szaszłyków

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź i zdejmij foremki.

3

Dekorowanie

Babeczki pokrusz na małe kawałeczki, dodaj sok i razem zagnieć. Z ciasta ulepi małe kuleczki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Polewy rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będą płynne przelej do miseczek (każdą osobno). Połowę kulek zamocz w białej polewie, natomiast drugą połowę w polewie deserowej. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

4

Wersja z marcepanem

100 g zmielonych migdałów, 100 ml śmietanki 30 % tł., 1 tabliczka białej czekolady (rozpuszczonej), ½ łyżeczki Aromatu migdałowego Dr. Oetkera. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj migdały, śmietankę, rozpuszczoną czekoladę i aromat. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

5

Wersja z kokosem

50 g wiórek kokosowych, 100 ml śmietanki 30 % tł., 3 łyżki ajerkoniaku lub innego likieru. Sposób przygotowania: Babkę upiecz z przepisu podstawowego. Upieczone i wystudzone ciasto podziel na połowę i pokrusz na małe kawałeczki. Następnie dodaj wiórki kokosowe, śmietankę i alkohol. Całość zagnieć i uformuj kulki, nadziej je na patyczki i odstaw do schłodzenia. Dekorowanie: Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna przelej do miseczki. Kulki zamocz w polewie. Póki polewa nie zastygnie doczep margaretkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cake pops - słodki bukiecik

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 368 kJ
88 kcal
1763 kJ
421 kcal
Tłuszcz 5.07 g 24.13 g
Węglowodany 9.64 g 45.89 g
Białko 1.00 g 4.77 g