Cake pops na Kopcu Kreta

Pyszne, kolorowe lizaki zrobione z pokruszonego ciasta Kopiec Kreta

ok. 8 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cake pops na Kopcu Kreta

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów

Do nasączenia:

100 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do dekoracji:

1 łyżka śmietanki 18% tł.
1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Konfetti Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 2 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta (resztę okruchów odłóż) i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Cake pops

Okruchy ciasta zmieszaj z łyżką śmietanki i zagnieć na jednolite ciasto. Następnie podziel je na 8 części i z każdej części uformuj kulkę. Kulki nabij na patyki i włóż do zamrażalnika na około pół godziny.

6

Dekorowanie

Polewy rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i nad miseczką oblewaj lizaki z ciasta. Przy pomocy małego pędzelka rozsmaruj równomiernie polewę na lizakach. Odstaw do zastygnięcia polewy. W razie potrzeby czynność powtórz i nałóż drugą warstwę polewy. Lukier rozpuść w ciepłej wodzie, przełóż do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i zrób paski na lizakach, a następnie udekoruj je kolorowymi posypkami i kwiatkami. Odstaw do całkowitego zatygnięcia. Przed podaniem wetknij lizaki w ciasto Kopiec Kreta.

Podane wartości odżywcze wskazują na całkowite wykorzystanie produktów do dekoracji.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cake pops na Kopcu Kreta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3525 kJ
842 kcal
1143 kJ
273 kcal
Tłuszcz 43.19 g 13.98 g
Węglowodany 104.19 g 33.72 g
Białko 8.61 g 2.79 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne