PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cake pops na Kopcu Kreta

Pyszne, kolorowe lizaki zrobione z pokruszonego ciasta Kopiec Kreta

o 8 porcji

średnie 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cake pops na Kopcu Kreta

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g margaryny (miękkiej)
2 szt. jajek
75 ml mleka
3 szt. bananów

Do nasączenia:

100 ml wody
1 łyżka cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

Do dekoracji:

1 łyżka śmietany 18% tł.
1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Konfetti Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 20 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 2 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta (resztę okruchów odłóż) i wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

5

Cake pops

Okruchy ciasta zmieszaj z łyżką śmietanki i zagnieć na jednolite ciasto. Następnie podziel je na 8 części i z każdej części uformuj kulkę. Kulki nabij na patyki i włóż do zamrażalnika na około pół godziny.

6

Dekorowanie

Polewy rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i nad miseczką oblewaj lizaki z ciasta. Przy pomocy małego pędzelka rozsmaruj równomiernie polewę na lizakach. Odstaw do zastygnięcia polewy. W razie potrzeby czynność powtórz i nałóż drugą warstwę polewy. Lukier rozpuść w ciepłej wodzie, przełóż do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i zrób paski na lizakach, a następnie udekoruj je kolorowymi posypkami i kwiatkami. Odstaw do całkowitego zatygnięcia. Przed podaniem wetknij lizaki w ciasto Kopiec Kreta.

Podane wartości odżywcze wskazują na całkowite wykorzystanie produktów do dekoracji.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cake pops na Kopcu Kreta

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3525kJ
842kcal
1143kJ
273kcal
Tłuszcz 43.19g 13.98g
Węglowodany 104.19g 33.72g
Białko 8.61g 2.79g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej