PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Bułeczki z jagodami

Drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem

ok. 22 sztuki

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Bułeczki z jagodami

Ciasto:

75 g masła
500 g mąki
1 opak. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
3 szt. jajek
130 ml mleka (ciepłego)

Nadzienie:

150 g jagód (mrożone rozmrozić)
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do smarowania:

1 szt. jajek

Do dekoracji:

2 łyżki cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy i sól. Następnie dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. odstawić do wyrośnięcia.

2

Nadzienie

Ze 150 g jagód (jeżeli są to owoce mrożone należy je rozmrozić), czubatej łyżki cukru pudru i łyżki mąki ziemniaczanej przygotować nadzienie.

3

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać szklanką koła. Podczas nadziewania bułeczek pozostałe ciasto przykryć ściereczką. Każdy krążek ciasta rozciągnąć palcami, na środek nakładać łyżeczkę nadzienia jagodowego i sklejać brzegi krążków jak pierogi. Następnie brzegi podwinąć i utoczyć kulę. Kulki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, by podrosły. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.

4

Pieczenie

Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.

Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Bułeczki z jagodami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 657 kJ
157 kcal
1130 kJ
270 kcal
Tłuszcz 4.44 g 7.66 g
Węglowodany 25.48 g 43.94 g
Białko 4.20 g 7.24 g