Flag

Bułeczki na grilla

ok. 16 sztuk
Średni
40 min
Chrupiące bułeczki sprawdzą się jako dodatek do potraw z grilla
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do bułeczek można podać dip lub inne dodatki.
Porady i wskazówki
Bułeczki można zamrozić.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
150 gśmietany 18% tł.
200 mlwody (ciepłej)
Inne dodatki
20 gziaren słonecznika
1 łyżkasiemienia lnianego
10 gsezamu
1 łyżkamaku
Do smarowania
2 łyżkiwody

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Obie mąki wsyp do miski. Następnie dodaj drożdże. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj całość do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasto ponownie krótko zagnieć. Następnie uformuj z niego wałek i podziel go na 16 równych części. Uformuj bułeczki. Ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, mak oraz mąkę wysyp na małe talerzyki. Wierzch bułeczek posmaruj wodą i obtaczaj w nasionach. Następnie bułeczki układaj na blasze (osobno lub razem w formie wianka). Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Pieczenie

Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • Do bułeczek można podać dip lub inne dodatki.
  • Bułeczki można zamrozić.